Úti beszámolók

2014. július 27.
Útvonal: Tác (Gorsium) - Káloz - Pusztaegres - Dég - Káloz - Tác - A Mezőföld és Sárvíz határán visz a túraútvonal.. Ez a Sárvíz olyan ismerősen hangzott! Igen, Babitstól hallottunk róla. Jó messzire déli irányban folyik majd át Tolna megyébe. Terveink szerint párhuzamosan haladtunk, a valamikor 2000 éve még hajózható folyó mellett. A reggeli induláskor még minden átlagos, meleg nyári napra utalt. Ahogy közeledtünk Tác felé, egyre sötétebb lett, villámok cikáztak az autópálya fölött. Éppen megálltunk Gorsium bejáratánál, amikor ömleni kezdett az eső. Amíg tartott a nyári özönvíz, megérkeztek a többi túrázók is. Nem kellett sokáig várnunk, elment fölöttünk a vihar, kiszálltunk az autókból, és megvettük a belépőket a régészeti parkba. Elolvastuk az ismertető táblát, és elindultunk az ösvényen a romok között. A hajdanvolt katonai tábor, majd település területének még a töredékét tárták csak fel, de így is sokáig tartott mire bejártuk. Sajnos, nem halmoztak el minket információkkal, így csak találgatni tudtuk a jól ismert, térdig érő római épületek funkcióját. A lapidárium megtekintésekor András elmesélte, hogy osztálykirándulásokon ez az a pillanat, amikor a diákoknál elfogy a cérna, és az addigi apátiájuk lázadásba csap át. Vajon miért?
A távozáskor vásárolt tájékoztató füzetből tudtam meg később, hogy mit lett volna érdemes nézni. Bízom benne, hogy az ígért látogatóközpont egyszer felépül, mint azt ebben a cikkben ígérik.
Mire a parkból kijöttünk, ragyogóan sütött a nap. Lepakoltuk a bringákat, és elindultunk.
Következő komolyabb megállónk Dégen a Festetics-kastély. Itt is volt ám mit nézni! Újabb 2 óra kulturálódás, néhány spontán és egy úttörős fénykép elkészülte után, teljesen kiéhezve, mert az úti csomagjainkat a reggeli vihar alatt elfogyasztottuk, már csak fagyik és sütemények képe lebegett előttünk. Találtunk is cukrászdát, a közelben élő zenével.
Innen már csak igyekezni kellett vissza. A park parkolója már lánccal zárva volt, egy rettenetes fenevad őrizte, de az őr megszánt és kiengedett minket.
Köszönjük a szervezést! Ismét egy szép emlékkel gazdagodtunk.

Kriszta

Képek az albumokban hamarosan láthatók.