Úti beszámolók

2010. május 24. hétfőNagyobb térképre váltás

Találkozó: fél 10 és 10 óra között a horányi révállomásnál

Bár korábban a pünkösdi hétvégére még kimlei, vagy balatoni háromnapos túrát terveztünk, az utolsó héten már mindannyian egyetértettünk abban, hogy elég lesz egy egynapos tekerés is pünkösdhétfőn. Felmerült a vihar miatt elmaradt Csepel-szigeti túra, a Szentendrei-sziget, és utolsó napon egy Budapest-Szentendre variáció is. Örülök, hogy végül is azt a túrát választottuk, ami a többségnek felelt meg.

Végre, annyi eső után, ragyogó napsütésben találkoztunk a horányi kompnál. Az ifjúság vezetésével 12-en vágtunk neki a kellemesnek ígérkező útnak. Horányból indulva, néhány kisebb pihenővel, feltekertünk a sziget végéig Kisorosziba, majd onnan vissza. Gyönyörű ez a vidék! Utunk során megcsodáltuk Szigetmonostor, Tahitótfalu és Kisoroszi kedves kis parasztházait, a hullámzó árvalányhaj-mezőket, a színes vadvirágokat. Orrunkat akác- és bodzaillat kényeztette. Békésen legelésző szürkemarhák, birkák, kecskék, nyargaló fekete paripák, és ordító szamarak mutatták, hogy az állatok is jól érzik magukat ezen a dúsan zöldellő szigeten.

Ezúttal az immár hagyományos cukrászdai fagyizás elmaradt, helyette temetői eprezést tartottunk. Nem lehetett ellenállni a Szentendrei-sziget jellegzetességének, a friss epernek. Kisorosziban az eperföld szélén kínálta egy kedves néni a csapatot. Bevásároltunk nála. A közeli temető kútjánál megmostuk, a ravatalozó előtti padokon meg megettük. Finom volt. :D Most, amikor ezeket a sorokat írom, szakad az eső, ahogy már hetek óta egyfolytában, de akkor szerencsénk volt. Többnyire napsütésben tekertük le az 50 km-t. Nekem nagyon jólesett ez a túra. Ugye nektek is?

Móni