Úti beszámolók

2015.06.28.
Útvonal: Sülysáp – Úri – Gomba –régi országúton /földes út/ Törökkori híd megtekintése,Pánd – Káva – Bénye - Gomba – Úri – Sülysáp
táv: kb. 50 km

Nagyobb térképre váltás

Az egyesületi bicikliszezon beindulásának késlekedése miatt vasárnap már többen úgy éreztük, muszáj mozognunk egy kicsit. Kinéztünk egy közeli teljesítménytúrát, amit aztán saját igényeink szerint módosítottunk. Kicsit meginogtunk reggel a szemerkélő eső miatt, de bíztunk a jószerencsében. A meghirdetett túra a sülysápi csillagvizsgáló elől indult, így mi hatan is ott találkoztunk. Megtalálni sem volt könnyű! Lepakolásztunk, a helyiek csalódására mondtuk, hogy nekünk saját útvonalunk van.
Elindultunk, Árpi vezetett minket. Hamar elértük a földutat, ahol hosszan és rázósan haladtunk, csodaszép vidéken. Éppen aratás után, amikor legszebbek a nyár színei! Egyszercsak elértük a patakot, amelyik fölött ez a nagyon régi, kereskedelmi út, a sóút áthaladt az erdélyi sóaknáktól Pest felé.
"A falu közelében, Pánd és Káva felé, Zsigerpusztán látható az egykor fontos kereskedelmi út, a sóút forgalmát bonyolító ún. törökhíd. A Sajgón ívelt át, jelenlegi formáját 1815-ben kapta.""A Pest-Szolnok kereskedelmi útvonal gazdasági szempontból igen fontos szerepet töltött be. A Tiszán Szolnokig leúsztatott só innen folytatta útját Pestre, majd tovább nyugat felé. Az út nyomvonalának kialakításában feltűnő, hogy Pesttől Tápióbicskéig mindössze két lakott helyet érintett. Az egyik Gyömrő volt, a másik Zsiger, amely a török hódoltság végére vált pusztává. Zsigerpusztán van az ún. Török híd, amelyen a fontos kereskedelmi út haladt. Ez az út Gyömrő főutcájának meghosszabbításaként, Gombát megkerülve, Tápióbicske főutcájaként folytatódott, amikor még ez volt a Budapest-Szolnok főútvonal. Tápióbicskén elágazott Gödöllő felé, majd Tápiószentmárton érintésével ért el Tápiószeléig. Innen 4 irányban futott tovább. Északnak Jászberény felé, délnek Cegléd illetve Abony irányába, a negyedik pedig Szolnoknak."

B_laciék tavalyi bemelegítő túráján a gyömrői Kőhidat néztük meg. Így elmondhatjuk, hogy a sóút mindkét nevezetes hídját megtekinthettük.
Gomba felé vettük az irányt, Árpi apukájának háza felé, akinek a rendezett kertjében kellemes másfél órát töltöttünk el. Beszélgettünk, megcsodáltuk a rózsákat, a bámulatosan rendben tartott veteményt, és maciként legeltük a málnát. KIcsit kezdett hűvösödni az idő, az amúgy sem ragyogó nap még inkább elbújt a felhők mögé, így nehéz szívvel újból nekivágtunk a maradék pár kilométernek. Láttuk, hogy előttünk esett ott az eső, de mi nem kaptunk belőle, szerencsére. Visszaértünk a csillagvizsgálóhoz, felraktuk a bringákat és még tán beszélgettünk volna kunokról, királyokról, tervezett túrákról, ha el nem kezd zuhogni az eső. Percre pontosan időzítve!
Köszönjük ezt a szép, és kellemes túrát Árpinak, Móninak és Árpi apukájának!

Kriszta

Képeket az albumokban találod.