Úti beszámolók

2012.június 24.

Útvonal: Szolnok- Besenyszög-Tiszasüly-Nagykörű-Szolnok (alsórendű és bicikli úton)
kb. 40 km.


Nagyobb térképre váltás

Verőfényes szép nap reggelén találkoztunk Szolnokon, hogy megtegyük aznapi túránkat a Tisza környékén. Meleg volt…
Ahogy elindultunk és átkarikáztunk a Tiszavirág hídon, harangszó köszöntött minket – valóban, mintha csak nekünk harangoztak volna! Első állomásként megtekintettük a Szigligeti Színházat – kívülről – nagyon szép volt. Következő megállónk a Damjanich-szobor volt, ahol rövid ismertetőt hallhattunk B. Dánieltől.
Besenyszög volt a következő pont, ahol megpihentünk – a sokak számára emlékezetes forróvizes kúttal… Aztán nem volt megállás: jött Nagykörü! Itt egy igen izgalmas és érdekes előadást hallhattunk Sziráki Sanyi bácsitól – aki Erika nagybátyja és már a gátnál várt minket. Nagykörü történetéről és az itt zajlott eseményekről, a környék, a környezet formálódásáról térképekkel illusztrálva – és az árvízről is beszélt nekünk. Sanyi bácsi 40 évig tanított a helyi iskolában, igazgató is volt néhány évig és lelkes kutatója Nagykörü történetének – ennek megfelelően az értékátadás is élvezetes volt!
Ezt ebédszünet követte, majd levonultunk a Tiszához… Néhányan fürödtek, néhányan csak üldögéltünk – egy békés, néhány órás pihenő és feltöltődés ezen a forró napon a hatalmas, árnyas fák alatt. A víz és a lubickolás TÖKÉLETES volt… - mint Kriszta mondotta… Milyen kár, hogy a rendszeres árvizek miatt nem lehet rendes, állandó strandot kiépíteni a parton – most éppen dagonya fogadott minket…
Aztán indulás vissza Szolnokra. Micsoda szerencsénk volt aznap – alig volt forgalom az utakon, nem volt gond a többi közlekedővel- persze az út egy részét a gáton tettük meg! És mintha megint értünk – nekünk szólt volna: harangszó fogadott a visszaérkezésünk pillanatában is.

A túra egyenlege:
útvonal, környezet – szuper
jókedv – töretlen
perec – egy sem
időjárás – NAGYON meleg, mondhatni, sok a jóból
eltévedés: 1 db /részünkről még reggel a találkozópont felé/
szervezés: ügyes

A 85 km nem is tűnt annyinak! Köszönjük a túraszervezést B. Imi és Erikának és elismerés mindenkinek, aki teljesítette a napot – külön kiemelném itt Cs. Zsuzsát!!!

Vera

Zsuzsi és Laci képei az albumokban láthatók.