Úti beszámolók

2008. július 13.
Ipoly menti túra


Kedves Barátaim!

Szeretnék pár sorban beszámolni a vasárnapi túráról. A tervekhez képest a túra rövidebb lett, mivel nem Szobról, hanem Letkésről indultunk. Ez azért nagyon fontos információ, mert nem érdemes amiatt otthon maradni, hogy ijesztő a távolság, szükség esetén úgyis újra tervezünk. Összesen 56 km-t tekertünk.

Az út eleinte enyhe emelkedőn vezetett, kellemes, árnyas helyen. A határátkelés helyéről mellékeltem képeket, az MO nem azt mutatja, hogy odáig fog menni a Budapestet elkerülő sztráda, hanem Magyarországot jelenti. A határon megálltunk kis időre, és Csaba irányításával elmélkedtünk kicsit a trianoni határok kialakulásán, különös tekintettel az Ipoly szerepének jelentőségére, illetve jelentéktelenségére vonatkozóan. Érdekes, hogy ez a téma milyen kimeríthetetlen tud lenni. Szlovákiai kerekezésünk is nagyon kellemesen indult, árnyas szinte forgalommentes utakon. Körülbelül a táv felénél tartottunk egy nagyobb pihenőt, akkor azt hittük majdnem túl is vagyunk az út nehezén: az emelkedőkön. Aztán nagy meglepetésünkre ezután következett az, amire nem számítottunk: hatalmas szembeszél. Így amitől tartottunk, a rekkenő hőség és a nyári vihar szerencsésen megkímélt bennünket, de a széllel bizony meg kellett vívnunk a csatánkat. Külön elismeréssel tartozunk teljesítményükért a legifjabbaknak: Dorkának és Lucának! A legnagyobb kihívást azonban az jelentette, hogy a szlovákiai részen alig találtunk kutat vagy nyitva tartó vendéglátó egységet. Így volt lehetőségünk, hogy ráérezzünk a víz ízére, és megsejtsük, milyen lehet egy sivatagi tartózkodás első pár perce. Ezzel az élménnyel is gazdagodtunk.

Azt hiszem, akik részt vettek a túrán, mindannyian testi, lelki, szellemi élményekben gazdagodva tértek haza. Egyesületünk következő megmozdulása a szatmárcsekei tábor lesz, és valószínűleg augusztusban egyébként szüneteltetjük a túrákat, de szeptemberben mindenképpen folytatjuk, és azon leszünk, hogy amíg az időjárás engedi, minél több hasonló élményt tudjunk "beraktározni" a hosszú téli hónapokra. Ötleteket, javaslatokat szívesen fogadok.

További kellemes nyarat mindenkinek!

Ágota