Úti beszámolók


Kedves Barátaim!

Fogadjátok szeretettel erdélyi -- pontosabban székelyföldi -- túránk részletes tájékoztatóját.

Időpont: 2009. június 27.-július 5. Utazás személygépkocsival karavánban.

Szállás: Az előre jelentkezett három család részére lefoglaltuk, ha van újabb jelentkező azoknak ez bizonytalanabb, de jó címeink telefonszámaink vannak, biztos tudunk szerezni.

Kaját mindenki maga oldja meg! A vacsorákat a szálláson magunk készítjük, és megpróbáljuk összehangolni, de reggelit és a napközbeni étkezést mindenkinek egyénileg kell megoldania.

Részletes program:

 • Június 27. szombat.

  9-kor találkozó az M3-as 18-as km-nél levő Ring pihenőben, majd indulunk tovább az M3-M35-Ártánd-Nagyvárad (a határon az időzóna miatt egy órát veszítünk) útvonalon.

  - Nagyvárad: elsősorban a katolikus püspöki székesegyház környékének felfedezése. (Szt. László)

  - Tovább: Királyhágó (rövid megálló, bár sajnos nem túl hangulatos) esetleg Csucsa, bár kevés az Ady emlék. Bánfihunyad (itt megtekintjük gépkocsiból a bádogtetős "mercédeszcsillagos" roma palotákat, de ennél fontosabb) a meghitt hangulatú református templom megtekintése.

  - Rövid utazás után a szállásunkra Kalotaszentkirályra megyünk. Érdemes lenne a szállás elfoglalása után egyet a faluban sétálni, tipikus kalotaszegi falu, és a falu határában keresünk egy kis "meglepetésromot".

  - Szállásunk az Akác vendégházban lesz
  Akác Vendégház

 • Június 28. vasárnap

  Indulás minél hamarabb reggel, és ha előző nap nem sikerül a bánfihunyadi templomba bejutni, ismét megpróbáljuk. Utána Kolozsvár (de csak átutazunk), majd Torda - Tordai hasadék az útvonal.

  - Ha még nem elég Kalotaszegből, megnézhetjük a körösfői templomot is.

  - A Tordai hasadék: kevés ha kívülről nézzük meg, mindenképpen bemegyünk, és egy max két órát eltúrázunk benne.

  - Innen még megyünk egy kicsit visszafelé Torockóba. Egységes erdélyi magyar falukép (legnyugatibb székely végvár) világörökségi védelem alatt.

  - Ezután egyvégtében irány Székelyföld. Nem tervezem Marosvásárhely érintését, mert a legérdekesebb ottani műemlék a Kultúrpalota vasárnap zárva van. Ha jól haladunk -- ami azért kétséges -- és van kb. egy óránk, akkor esetleg megállunk Segesváron és megnézzük a vár egységesen szász hangulatú műemlékeit. Érintjük Fehéregyházát, ahol egy rövid időre megállunk Petőfi halálának feltételezett helyén épült emlékműnél. A Székelykeresztúr- Székelyudvarhely út már elég lassú (mert rossz) (ha igény van rá Udvarhelyen egy szupermarketben megállunk). Szállásunk Udvarhelyen túl Zeteváralján a Hargita lábánál a Küküllő partján lesz.
  Vendégházak

 • Június 29. hétfő

  Reggelenként viszonylag korán kelnénk, hogy minél több minden férjen bele a napba. Ez a nap a Hargita nyugati oldalán lévő kulturális programokról szól. A Székelyudvarhely-Szováta útvonalat járjuk be oda vissza.

  - Szejkefürdő; Orbán Balázs székelykapus síremléke

  - Farkaslaka; Tamási Áron síremléke

  - Ezután elzötyögünk igen rossz utakon Énlakára. A falu egységes képe a világörökség része és megkeressük a templom mennyezetén a rovásírásos szöveget.

  - Az előzetes egyeztetés alapján a parajdi sóbányát kihagyjuk, de Szovátán mindenképpen megállunk. Talán érdemes valamelyik tóban fürödni is (fürdőruhát hozzatok), de ezt majd a kedvünk, az idő és az időjárás eldönti.

  - Visszafelé a következő megálló Korond. Nehéz a valódi népművészetet a giccsek között megtalálni, de kísérletet teszünk rá, mindenképpen nagy önfegyelem (és a pénztárca megfelelő vékonysága) szabhat csak határt a vásárlókedvnek.

  - A nap végén egy rövid séta Székelyudvarhelyen, a város központjában.

 • Június 30. kedd.

  Sikkasszó felé indulunk, a Libán-hágón át, keresztül a Hargitán, a Gyergyói medencébe.

  - Első megállónk Gyergyóalfalu Itt a megnézzük a templomkertben az 1942-ben állított országzászló talapzatát. (Előtte ha megtaláljuk a gyergyócsomafalvi Kossuth szobrot, ott egy pillanatra elidőzünk.)

  - Gyergyószentmiklós nem túl érdekes, így egyből megyünk a Gyilkos tóhoz. Itt javaslok egy kis csónakázást.

  - Ezután túra a Békás-szorosban. Két útvonalajánlattal készülök, az egyik gyalog--oda vissza a Nagybékás-szoroson, a másik túra a Gyilkos tótól indul, Nagybékás-szoros --Kisbékás-szoros, és körbe vissza a Gyilkos tóhoz. Mindenki készüljön kényelmes túrázó felszereléssel!

  - További program szintén alternatív. Ha van erőnk, körbeautózva a békási víztárolót -- kétszer átlépve az ezeréves határt - megnézzük Borszéket. (Sajnos nagyon lepukkant, de a vízforrásai különlegesek.) Vagy Gyergyószentmiklóstól északra és délre néhány km-re található két érdekességet a gyergyószárhegyi kastélyt, és a marosfői maros forrást keressük fel, majd hazaindulunk a szállásunkra.

 • Július 1. szerda

  Irány délkelet

  - A Csikszereda-Tusnádfürdő útvonalon nem tervezek megállást. Majd következik a Szent Anna tó. Ezt és a szomszédos Mohos tőzeglápot egy kicsit körbesétálnánk egy rövidebb túrával.

  - Majd néhány km-rel később Bálványosfürdőnél egy komolyabb túra következik a Büdös hegy körül, és talán a bálványosi vár is belefér.

  - Rövid megálló Kézdivásárhelyen tisztelgés Gábor Áron emléke előtt, és séta a különleges hangulatú főtéren.

  - Majd megkeressük a Gelencei templomot (Szt László legenda a falfreskókon, világörökség)

 • Július 2. csütörtök (Sarlós Boldogasszony ünnepe)

  Csíki templomtúra

  - Reggel indulás Csíkszeredába, pontosabban Csíksomlyóba (ez a nap a kegytemplom búcsúnapja, nem akkora ünnep, mint a pünkösdi, de éppen ezért talán jobban tetten érhető az itteni emberek mély vallásossága. A mise -- amin terv szerint részt vennénk -- 10.30-kor kezdődik. (Ünnepek 2009-ben). Ezután kószálnánk a búcsúban, felmennénk a Kis-Somlyó hegyre a kápolnákhoz.

  - Ezután felkeressük a csíkdelnei gótikus erődtemplomot.

  - Majd elindulunk a Felcsíkra és az alábbiakból válogatunk: Mádéfalva, emlékmű, Csíkrákos, festett erődtemplom, Csíkkarcfalva erődtemplom, Csíkszentdomonkos Márton Áron emléke.

  - Sietünk haza mert este 6-tól a helyiek szervezésében programunk van, idézet a meghívóból: "Szeretném értesíteni, hogy július 02-án (csütörtökön), 18,00 órai kezdettel, a Zetelaki Víztározónál épült Nagy Lak II vendégházam udvarán kürtőskalácssütést és kóstolást szervezek. Ugyanekkor cigányzenekar szórakoztatja az egybegyűlteket, majd székelyruhás fiatalok csárdást járnak. Rendezvényünkre Önöket is igen nagy szeretettel várjuk. (A részvétel ingyenes!) A családias hangulatú programról az alábbi linkre kattintva kaphatnak egy kis ízelítőt! Program

 • Július 3. péntek

  Gyimes és Csángóföld.

  - A program nincs igazán kidolgozva, csak az útvonal, Csíkszereda- Gyimesbükk - és át a Csángó földre.

  - Mindenképpen megkeressük az ezeréves határt jelző vámházat és határkőt, de a néprajzi programokhoz nem értek. Várom a résztvevők segítő közreműködését. (néhány honlap:
  Tájház
  Csángó
  Klézse
  Magyarfalu
  Pogányhavas
  Pusztina

  - Viszonylag sietnénk haza, mert délutáni, esti túra gyanánt felmennénk a Madarasi Hargita tetejére, ez tőlünk kb. egy óra autózásra, és egy órányi túrázásra van. Ez a hely az utóbbi években a székelység egyfajta kultikus zarándok helyévé vált.

 • Július 4. szombat

  Székelyudvarhelytől délre. Igazából nem nagyon tudom, hogy a tervezett programokból mi fér bele a napba, mert az utak minősége sokat lassíthat a programjainkon, mindenesetre az alábbiakat tervezem:

  - Székelyderzs unitárius erődtemplom Szt László falfreskók.
  - Székelydálya festett, rovásírásos, kazettás mennyezetes templom
  - Vargyas
  - Vargyasi szoros, túra, ha odajutunk.
  - Kisbacon (Benedek Elek háza)

  Július 5. vasárnap

  A túra utolsó napja 11-12 órás autóút vár ránk, de azt megszakítjuk néhány órára Kolozsváron. Tervezett programok

  - A főtér, a templommal, és a Mátyás szoborral

  - Séta a belváros északi részen, (Mátyás király szülőháza)

  - Séta a belváros déli részén, az egyetemi negyed és a Farkas utcai református templom.

  - A Házsongárdi temető

  Értékártadások:

  Javaslom, hogy mindenki bátran készüljön! Néprajzi, népi vallási témákban én biztos hallgatóság leszek, a templomokról azonban szívesen készülök.

  Gépkocsival való tudnivalók.

  - Magyarországon autósztráda matrica váltása kötelező.

  - Romániában útdíj matrica váltása kötelező (kb 2000 Ft), de a helyiek nem szokták kiváltani, én a konfliktusok elkerülése miatt megveszem Romániában az első benzinkútnál.

  - Nem fogunk száguldozni, mert Romániában a jó minőségű utakon nagyon szigorúak az ellenőrzések, a rosszakon meg nem lehet, no meg családdal vagyunk.

  - A biztosítást igazoló zöldkártya kiváltása célszerű


  Pénzügyek.

  Bankkártyát sok helyen elfogadják (benzinkút, szupermarket), az Eurót, és a Forintot is szívesen veszik, de szerintem nem árt némi Lej készpénz is, ha van mindenkinél.

  Útlevél, vagy új típusú személyigazolvány nélkül a határt nem lehet átlépni!

  Várunk mindenkit, akinek van kedve csatlakozni, az előzetes felmérés alapján három család indul biztosan neki az útnak. Akit még érdekel a program, kérem jelezze!

  Csaba