Úti beszámolók

2008. szeptember 28.
Dunakeszi-Vác

Kedves Barátaink!

Megint egy jól sikerült vasárnapi túráról tudok beszámolni!

Az idő szép napos volt, Dunakeszitől Vácig a bicikliút a Dunaparton gyönyörű.

Fél 10-re több, mint harmincan gyűltünk össze a parkolóban, hogy ismét együtt biciklizzünk. A program ismertetése után útra keltünk és Vácig majdnem egyvégtében tekertünk.
A bazilikánál Csaba és András tartottak helyismertetőt, amelyből megtudtuk, hogy Vác egyike volt a Szent István által alapított első egyházi központoknak. Maga a bazilika nagyon különleges, Magyarországon egyedülálló stílusban épült, sok időt mégsem igényel a megtekintése.
Átkerekeztünk a nem messze lévő Március 15. térre, ahol a régi templom maradványait lehet megnézni, amelyet addig-addig bővítgettek, amíg nem bírta a terhet, elkezdett repedezni, végül le kellett bontani. Helyette építették a váciak a Fehérek templomát 1699-től 1755-ig.
A helyi polgárság és papság a templom sokáig elfeledett kriptájába temetkezett. 10 évvel ezelőtt találták meg a lezárt kriptát, amelyben mumifikálódott tetemek feküdtek a díszes koporsókban.

váci múmiák

Számomra az volt érdekes, hogy a halált milyen természetességgel kezelték akkoriban. A koporsókat nagyság szerint helyezték egymásra, ha valakinek később halt meg a hozzátartozója, akkor átrendeztek mindent, hogy egymás mellé kerülhessenek.

Következő, hosszabb megállónk a vácrátóti botanikuskert volt.
Itt Ágota tartott "értékátadó" előadást. Megtudtuk, hogy kerületünk kastélyának akkori tulajdonosa, Vigyázó Sándor gróf 1871-ben vásárolta meg a rátóti birtokot a kastélyparkkal együtt. Ő építtette át a kertet az akkori kor ízlésének megfelelő romantikus parkká.

Innen sajnos forgalmas autóúton kellett haladnunk.
Megálltunk Fóton, hogy megtekintsük a templomot, melyet Ybl Miklós romantikus tervei nyomán gróf Károlyi István építtetett 1845 és 1855 között.

FÓTI TEMPLOM

A túra hossza 58 km lett, amit az új túrázók is végig tudtak csinálni! Gratulálunk! Remélem, hogy az októberi túrára vállalkoznak majd azok is, akik most nem tudtak eljönni! Katit és Verát nagyon várjuk!


Kriszta