< Úti beszámolók

Úti beszámolók

2008. december 14.
Búbánatvölgy - Adventi program


A gyülekezési időpont után a Cs. család 15 perccel, a D. család 20 perccel később érkezett.
8:30-11:00 óráig értékátadás a protestáns, a katolikus és a görög katolikus vallásban „Mit jelent az advent?” címmel.
11:00-tól elindultunk gyalog a Majális nevű forráshoz.
Amikor megérkeztünk akkor a Laci bácsi kiásott egy békát a téli álmából. Ez nagyon vicces volt, de utána a Marci visszatemette őt.
Ez után elindultunk Ákos palotájának romjához. Amikor odaértünk Csaba bácsi és János bácsi tartott kiselőadást. Csaba bácsi a Pilis és a Visegrádi hegységről, János bácsi pedig a geológiai energiákról. Ezután elmentünk volna Attila várához, de nem mentünk, mert Csaba bácsi szerint túl hosszúak voltak a kiselőadások, ezért visszafordultunk a házhoz.
Az ifjúsági tagozat többsége 14:30-ra megérkezett az épülethez, amikor a többiek is megjöttek akkor 15:00-tól megint kiselőadást tartottak a jeles napokból, még énekeltünk is. De én nem értettem semmit abból a sok idegen szóból ami elhangzott ezért mi a kályhánál melegedtünk. Ezután 1 gerezd almát kaptunk, hogy el ne tévedjünk, ha újra ide akarunk jönni.

Készítette: Fábry József


Advent Búbánatvölgyben; felnőtt szemmel


Advent harmadik vasárnapján "hajnali" 1/2 9-kor találkoztunk Csabáék házikójában, Búbánatvölgyben.
A tervnek megfelelően értékátadással kezdtünk. Árpi mint gombai református "lelkész-helyettes", beszélt nekünk a református karácsonyvárásról. Azután Jóska tartott előadást a katolikus lelki előkészületről, gyönyörű énekekkel. Közösen is elénekeltünk néhány adventi éneket, majd Zsuzsa egészítette ki mindezt a görög katolikus szokások és kiemelt személyek (pl: Szent Miklós) bemutatásával.

Az eső ugyan nem állt el teljesen, nagy nehezen mégis elindultunk túránkra. Egy darabon köves úton haladtunk. Az emelkedőkön azonban, az avar alatt mindenütt, sáros, csúszós volt a talaj. Ittunk a Majális forrás vizéből, majd rövid ideig még fölfelé caplattunk. Elértünk egy romhoz. Itt Csaba tartott beszámolót a hely földrajzi helyzetéről és történelmi jelentőségéről. Majd Jancsi beszélt a manapság sokszor emlegetett energiavonalakról, és a környék különleges adottságairól.
Sajnos, kénytelenek voltunk visszafordulni, és ugyanazon az útvonalon visszacsúszkálni a házhoz. Kőkemény 5,6 km-t tettünk meg.

A házban meglepetés várt. Gabi rengeteg zsíros kenyeret készített, forralt bort és teát. Amint teletömtük a hasunkat, meggyújtottuk a harmadik gyertyát, majd folytattuk az értékátvételt a decemberi-karácsonyi népszokások megismerésével. Móni segítségével belepillantottunk kicsit, nemcsak a szokások, hanem a babonák világába is. Évi felhívta a figyelmünket a téli napfordulóhoz kapcsolódó ősi hiedelmek és a Jézus-várás közötti párhuzamra.

A szilveszteri buli megbeszélése addig tartott, míg lassan, fájó szívvel haza nem indultunk (hatalmas csatakot hagyva magunk után ).

Találkozunk szilveszterkor, már alig várom!

Boldog Karácsonyt mindannyiunknak!
Kriszti