Úti beszámolók

2014. április 13.
Virágvasárnapi bemelegítő túra
Útvonal: Rákoscsaba - Pécel - Maglód - Gyömrő - Maglód - Ecser - Rákoscsaba
kb. 30 km
Fél 10 körül találkozott kis csapatunk a Csaba vezér téren. A túra hosszúsága és ígért kényelmes tempója ellenére nem voltunk sokan. Kár, pedig, mint mindig a bemelegítő túrákon, érdekes dolgokról volt szó, és a terep is épp megfelelőnek bizonyult egy első túrához.
Pécel felé indultunk, ahol várt ránk egy kis emelkedő. Először csak a kastélyig tekertünk fel. Az épületbe nem mentünk be, csak a kertben elmélkedtünk kicsit az idő múlásán.
Nekiveselkedtünk a hosszabb emelkedőnek Maglód felé. Nem is volt szörnyű! A bevásárlóközpont felé vágtunk át egy újonnan épített úton, és hipp-hopp, már Maglódon jártunk. Kerestük egy darabig az emlékhelyet, végül rátaláltunk. Laci és Edit itt beszéltek az úgy nevezett gyömrői gyilkosságokról. Annak ellenére, hogy Gyömrő volt a következő úticélunk, nem ott akartuk megbeszélni, hiszen mind az áldozatoknak, mind az elkövetőknek élnek még hozzátartozóik az egész környéken. Odaérve inkább a tóhoz vezettük a túravezetőket, mert korábbi útjaikon még nem sikerült megtalálniuk. Kellemes volt az idő, elbeszélgettünk a szépen kiépített strand teraszán. A cukrászda felé azért elolvastuk az emléktáblát a szörnyűségek színhelyén is. Aztán következett a süti a cukrászdában.
Innen idultunk tovább a csodaszép külalakú, klasszicista Teleki kastélyhoz. Az épület csak kívülről tekinthető meg, és nincs is mit nézni bent, a háború után széthordták a berendezését, és évtizedek óta 3h-s gyermekek intézetéül szolgál. A kőhídhoz rövid földúton jutottunk el, de megérte. A patak partján mindenféle gyógynövényeket fedezett föl Móni, a hatalmas fa igazi jó kirándulóhely a gyerekeseknek.
Miután minden tervezett nevezetességet megnéztünk, hazafelé indultunk Ecseren át. Elbúcsúztunk, hogy már ne kelljen megállni, mikor elkanyarodunk hazafelé. Laciék visszamentek Rákoscsabára, túránk kiindulópontjához.
Köszönjük nekik a túrát, a sok érdekességet, amit megmutattak!

Kriszta