Családi túrák

Bicske - Csabdi - Nagyegyháza - Szárliget - Szár - Bicske (45 km)
2010. április 25.

Ezt a túrát a szokottnál jobban meg kellett tervezni. Szerettünk volna egy szakaszon az egyesületi túrához csatlakozni, de nem az indulástól, mert onnan nem volt elágazás, csak túl a felén. Viszont az egyesületi terv a túra második felében két lehetőséget is jelölt, tehát ha nem akartunk oda-vissza menni, nekünk egy harmadikat kellett választani. És egy lehetőleg egyértelmű találkozópontot még a közös szakaszon, időben is eltalálva, hogy a társaság mikor ér majd oda.
Kis hibával sikerült.

Reggel kényelmesen tudtunk indulni, még egy kis intéznivalóra is maradt idő a városban. Az autót Bicskén hagytuk, 11 óra után kezdtük a biciklitúrát. Szép, kis forgalmú úton először Csabdit értük el, ott láttunk egy aranyos templomot. Azután Nagyegyháza széléig kis emelkedők is voltak. Nagyegyházánál kerítés mögött tavacskákat láttunk, kacsák hangját hallottuk.
A települést elhagyva, hamar elértünk egy elágazást. Előre Tatabánya, balra Szárliget. SMS-t küldtünk, vártuk a visszahívást, merre járnak a többiek. Hamar szólt a telefon, éppen akkor érkeztek Tatabánya széléhez, a másik irányból. Szárligetet választottuk, mint találkozópontot, amíg ők fagyit esznek és ideérnek, mi pihenhetünk.
Szárligeten elsőre nem találtuk a központot, hamar az 1-es útnál találtuk magunkat, onnan már csak egy kicsi Szár, elmentünk annak a széléig. Ott ettünk volna, de egy kutya koldulni kezdett, még a hátizsákba is bedugta az orrát, inkább visszamentünk Szárligetig. Ott egy elágazásnál ettünk, de úgy éreztük, még mindig sok idő van, elindultunk felfedezni Szárligetet. Két nevezetessége van, a modern templom, és a fatelep. A templom közelében egy kis parkban üldögéltünk, megettük a csokit is, azután kimentünk az útra, ahonnan a társakat vártuk. Bár sok időnk volt, ezzel mégis kicsit elkéstünk. Megint szólt a telefon, ők is túlmentek Szárligeten, már az 1-es útnál vannak, ott várnak. Így másodszor tettük meg a szakaszt Szárig, a második részt már együtt a többiekkel. Szárt elhagyva a kálváriánál volt egy kis pihenő. Azután Bicske felé egy elágazásnál balra mentünk, vissza az 1-es út irányába, azt az emelkedőt már megéreztük. Egy rövid darabon az 1-es út mellett toltuk a biciklit, azután hamar beértünk Bicskére, ahol elköszöntünk a többiektől. Bepótoltuk a fagyizást, és lefényképeztük Csokonai emléktábláját, meg egy kis (Trianon) emlékművet.

BL