December 19. kedd

vissza


Élesztős kuglóf - Erika receptje



Hozzávalók
(1 darab 1 kg-os kuglófhoz)
500 g liszt (BL-55)
22 g élesztő
1 db tojássárgája
1 teáskanál vaníliaeszencia
vagy 1 vaníliarúd belseje (elhagyható)
90 g porcukor
60 g olvasztott vaj
280 ml langyos tej
10 g holland kakaópor
fél marék rumban áztatott mazsola
citromhéj, egy csipet só

Az élesztőt, egy evőkanál porcukrot a langyos tejben oldd fel, és hagyd 5-10 percet pihenni, hogy az élesztő felfusson. Ezután keverd hozzá a tojássárgáját, az olvasztott vajat és a vaníliát. Egy másik edénybe tedd bele a lisztet, a citomhéjat, a maradék porcukrot, és a csipet sót, majd keverd össze.
Ha az élesztő felfutott, öntsd a tejes-élesztős keveréket a lisztre, és kb. 5 percen át dagaszd. Ha elkészült a tészta, vágd félbe. Az egyik tésztát gömbölyítsd ki a mazsolával, a másikat gyúrd át a kakaóporral.
Tedd a két tésztát két külön tálba. Takard le őket, és meleg helyen (szobahőmérsékleten) érleld a tésztákat addig, amíg duplájára nem kelnek (kb. egy óra alatt). Ezután a tésztákat sodord rudakká, csavard össze őket, és tedd a kivajazott, lisztezett kuglófformába. Keleszd a formában a tésztát addig, amíg duplájára nem kel - ez szobahőmérsékleten újabb 1 óra. Ha megkelt, tedd a 200 °C-ra előmelegített sütőbe – légkeverés nélkül - és a 30-35 perces sütés 15. percénél vedd vissza a sütőt 180 °C-ra.
A kisült kuglófot formával együtt fordítsd meg, tedd az asztalra, és hagyd a formában kihűlni. Ha már teljesen kihűlt, vedd le a formát, és ízlés szerint csokoládéval, fondánnal vagy egyszerűen csak porcukorral díszítsd.

tovább