December 5. hétfő

vissza

Mikulásra Ágotától:


Télapó csizma (Ágikicsivilága))

Az elkészítése kicsit időigényes, de megéri:)

Tészta:
330 g liszt
100 g cukor
10 dkg margarin
2 ek. méz
1 teáskanál szódabikarbóna
1 ek. kakaópor
1 tojás

Krém:
5 dl tej
2 cs. tejszínes puding
140 g cukor
50 g teavaj
250 g mascarpone

Érdemes a krémmel kezdeni. A tejszínes pudingot megfőzzük 5 dl tejben a cukorral. A kész pudingot kiöntjük egy jénai tálba, majd alkalmazunk egy nagyon egyszerű, de a tökéletes krém érdekében fontos trükköt.
Miután kiöntöttük a forró pudingot a jénaiba, rögtön nyomkodjunk bele átlátszó fóliát. Ezzel megakadályozva, hogy hűlés közben bőrös legyen a puding. Fontos, hogy mindenhol érje a fólia a pudingot, szóval ne féljetek nyugodtan nyomjátok rá. A tálat érdemes hideg helyre tenni, de fontos, hogy ne tegyétek rögtön hűtőbe.

Ameddig hűl a krém, nekiállunk a tésztának. Egy lábasban felteszünk vizet főni, majd ráteszünk egy hőálló tálat. Minden alapanyagot, amit a tésztához kell, beleteszünk a tálba, kivéve a lisztet. Amikor elkezd főni a víz, lassan az alapanyagok elkezdenek olvadni, és egyre homogénebb masszát fogunk kapni. Amikor már teljesen homogén, levesszük a tálat a víz gőzről.

A tálban hozzáadom a még meleg masszához a liszt kb. negyedét és habverővel elkeverem benne. Majd hozzáadok még egy negyed lisztet, amitől a massza még sűrűbb lesz. Ilyenkor ki szoktam önteni a pultra, vagy gyúródeszkára és hozzáadom a maradék lisztet. Innentől már kézzel dolgozom. Szépen összegyúrom a masszát, ami most már szinte kemény a liszttől.

Elfelezem a tésztát lisztezett munkalapon elkezdem kinyújtani kb. 3-4 milliméter vastagra. Kiszaggatom a formákat és sütőpapíros tepsire helyezem őket. Sütés előtt egy kicsit érdemes villával megböködni.

160 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. Nagyon szépen fel fog emelkedni a tészta. Ne ijedjetek meg, hogy amikor kiveszitek, akkor még egy kicsit puha lesz, de pont ilyennek kell lennie:)

Miután mindent kiszaggattunk és megsütöttünk félretesszük a kész csizmákat. Amíg teljesen kihűlnek befejezzük a krémet.

Ha TELJESEN kihűlt a puding, akkor robotgéppel felverjük, annyira, hogy minél homogénebb legyen. Amikor már szép egyenletes, akkor hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű teavajat és a mascarponét. Addig keverjük, amíg teljesen homogén krémet nem kapunk.
Most már nincs is más dolgunk, mint összerakni a kekszeket.

Nagyon fontos, hogy egyik rész se legyen már meleg, mert ha az, akkor el fog folyni a krém, nem fog megállni.

Ha ezzel is kész vagyunk, akkor érdemes egy kicsit betenni a hűtőbe a „kekszeket”, hogy összeálljanak. Akár a mélyhűtőbe is bemehet, mert hamarosan újra szükség lesz rájuk.
Amíg pihennek a kekszek, addig megcsináljuk a csokimázat. Egy adag sütihez, kb. 400 g, azaz egy tábla főzőcsokira lesz szükség.

Első lépésként megolvasztjuk a csokit. Amikor már nem csomós a csoki, akkor hozzáadjuk az étolajat. Nagyon fontos, hogy csak az étolaj jó. Egy kocka főzőcsokihoz kb. 25 g, 1 evőkanál olaj kell. Elsőre lehet hogy soknak tűnik, de higgyétek el, ettől lesz nagyon sima a máz. Ami még nagyon fontos a máz elkészítése során, mindig figyeljetek arra, hogy az olaj szépen el legyen keverve a csokiban, különben foltos lesz a kész süti, ami sajnos csak akkor fog kiderülni, amikor már megszáradt.
Mártsuk a kekszeket a mázba.

Amikor a csoki máz is megszáradt a kekszeken, akkor jön az utolsó feladat. Felverjük a tojásfehérjét a porcukorral. Egy tojáshoz körülbelül 1OO g porcukor kell. Arra figyeljetek, hogy ne verjétek nagyon keményre a tojást, mert akkor nem lehet szépen belemártani a kekszeket. Akkor jó a tojás, ha már kicsit habosodik, folyik, de azért kicsit szilárd is.

És ha megvan a tojás, akkor egyszerűen belemártjuk a keksz azon részét, amit szeretnénk befehérezni. Ha még tovább szeretnénk fokozni a karácsonyi hangulatot, akkor még a fehér részt, belemárthatjuk kókuszreszelékbe.