November 30. szerda

vissza

Ezt a viktoiánus korból származó angol receptet évek óta szeretném megosztani veletek (The Sherlock Holmes Victorian Cookbook).

Gesztenye torta cukormázzal:

Hozzávalók:

Tészta:
3/4 csésze (175 ml) sótlan vaj
1 1/2 csésze (375 ml) szuperfinom cukor
1 1/2 csésze (375 ml) cukrozatlan gesztenyepüré
6 db szétválasztott tojás
1 evőkanál (50 ml) rum
1/2 kiskanál (2 ml) vanília)
1 csésze (250 ml) liszt
2 kiskanál (10 ml) sütőpor
1 kiskanál (5 ml) fahéj

Keverj el 1 1/4 csésze (300 ml) cukrot a vajjal, keverd bele a gesztenyepürét, add hozzá egyenként a tojássárgákat. Keverd bele a rumot és a vaníliát. Keverd hozzá a lisztet, sütőport és fahéjat is.
Verd a tojás fehérjét a maradék cukorral keményre. Tedd a hab negyedét a tésztába, hogy kicsit meglágyítsa azt, majd gyengéden keverd hozzá a többit is. Kb. 4 literes kilisztezett tepsiben süsd 190 fokon (375 Fahrenheit) 40 percig vagy addig, míg a próbatű tiszta marad. Borítsd tálra hűlni, aztán vond be a következővel:

Dramburie cukormáz:

2 evőkanál (25 ml) olvasztott vaj
2 csésze (500 ml) porcukor
3 evőkanál (50 ml) Drambuie
Forró víz

Keverd az olvasztott vajat a cukorba. Önts bele a viszkit. Kanalanként tegyél bele annyi forró vizet, hogy krémszerű legyen. Kend a gesztenyetorta tetejére.