Fehér karácsonyfadísz szódabikarbóna, keményítő, víz felhasználásával
Szükséges anyagok kb. 40 kisebb-közepes díszhez:
2 decis poharat használtunk mérőedényként
1 pohár szódabikarbóna
1/2 pohár étkezési keményítő (a fehér színű burgonya keményítő ideális hozzá, a kukorica alapú étkezési keményítők színe enyhén sárgás)
3/4 pohár víz
Elkészítés:
A kimért szódabikarbónát és a keményítőt öntsük közepes lábasba, adjuk hozzá a vizet és alaposan keverjük össze. A tejszín sűrűségű folyadékot folytonos kevergetés mellett kezdjük el közepes lángon melegíteni. Ahogy melegszik, pöfögő hangokat kiadva sűrűsödni kezd. Vigyázzunk, nehogy lekozmáljon! Addig kevergessük, amíg gyurma keménységű rugalmas anyagot nem kapunk. A masszát borítsuk munkafelületre, s ha már kicsit kihűlt, gyúrjuk össze.
Könnyű vele dolgozni – akár a sógyurmával vagy a bolti gyurmával.
Lapítsuk ki kb. 3-4 milliméter vékony lappá (több részletben dolgozzunk), ha a nyújtófára ragadna a massza, törölgessük le, hogy áthengerelve sima felületű maradjon.
Bármilyen sütikiszúrót használhatunk – a legjobbak azok, melyeket mézeskalácshoz is használnánk.
A kiszúrt massza néha leragad a munkafelületre, ezért érdemes kisebb adagokban dolgozni (a deformálódott díszeket gyúrjuk össze újra, és kezdjük elölről).
Hurkapálcikával vagy szívószállal lyukasszunk ki minden díszt.
A kiszúrt formákat helyezzük sütőlapra, tepsibe, és levegőn hagyjuk megszáradni – 10-12 óra alatt megkeményednek, de nem száradnak ki teljesen. A teljes száradási idő 3-4 napot is igénybe vehet. Amíg puhák, ne nyúljuk hozzájuk, mivel könnyen törhetnek, repedezhetnek.
Gyerekekkel együtt is elkészíthetjük – nagyon élvezik!