December 17. szombat

vissza

Mézes dominó (Rita konyhája)



Ezek a csokoládéba mártott kockák finom mézes tésztából, marcipánból és szilvalekvárból készülnek. Igazán könnyen elkészíthetők, és sokáig tárolhatók. Ráadásul nagyon jól mutatnak. Kisebb darabokra vágva ajándék bonbonoknak is adhatók.

Hozzávalók 1 adaghoz:
40 dkg mézeskalács tészta
15 dkg zöld marcipánrúd
szilvalekvár
20 dkg étcsokoládé
2-3 ek olaj (pl. dióolaj)
4-5 gerezd fehér csokoládé
fogpiszkálók

A tésztát nyújtsuk ki kb. 5 mm vastag, nagyjából téglalap alakúra.
TIPP: Sütő, vagy zsírpapíron nyújtsuk a mézes tésztákat, mert nagyon ragadnak. A papírról könnyebben leszedhetőek ezek a tésztafélék.
Egy éles kés segítségével vágjuk a tésztát szögletesre, majd vágjuk kettőbe a hosszanti résznél.

TIPP: A mézes lapokat a sütőpapírral együtt tegyük a sütőlapra.
Kenjük át pici vízzel, majd előmelegített sütőben, 6-7 perc alatt süssük készre. Miközben sül a marcipánt szintén papírra téve nyújtsuk ki fele akkorára, mint az egész mézes tésztánk.
Amikor kisült a mézes, vegyük ki, majd távolítsuk el a sütőpapírt róla. Az alsó oldalukat kenjük át vékonyan lekvárral.

Az egyik felére helyezzük rá a kinyújtott marcipánt, majd tegyük rá a másik lekvárral megkent lapot is.
A marcipán így a két lekváros tészta közé kerül.
Még langyosan vágjuk a töltött lapokat csíkokra, a csíkokat pedig kisebb kockákra.
Mindegyik kockába tűzzünk egy fogpiszkálót.
Egy tálban gőz felett olvasszunk fel 20 dkg étcsokoládét kb. 2-3 ek olajjal.
Ebbe mártsuk bele a kockákat, majd tegyük őket sütőpapírra.
A fogpiszkálókat azonnal vegyük ki a süteményekből.
Tegyük a kockákat hűvös helyre, hogy a bevonó megszilárduljon.
Ezt követően olvasszuk fel a fehér csokoládét egy ek olajjal, tegyük habzsákba (írókás csővel), és díszítsük ki a dominókat.

TIPP: Dominóforma helyett bármit, akár karácsonyi motívumokat is rárajzolhatunk a süteményekre.