December 16. péntek

vissza

Az angolok elmaradhatatlan Plum Puddingja (Femina)



Dickens: Karácsonyi ének: "A fazék ott lapult a sütő mélyén! Amint a fedelét megmozdította, bódító gőzfelhő tört elő. Egy mozdulat és a pudding már egész fenségességében ott reszketett a tálon. A hófehér gőzölgő kendő olyan illatot árasztott mint amilyen nagymosáskor van. Na és a pudding maga! Az úgy illatozott, hogy le sem lehet írni!"
A híres karácsonyi puding angol találmány, már a középkorban is elterjedt és kedvelt étel volt, amit a hagyományok szerint nem szenteste, hanem december 25-én, karácsony első napján fogyasztanak.
Számtalan misztikum - például a puding tésztáját minden családtag megkeveri, miközben kíván valamit a következő évre - és óriási rajongás övezi a szigetországban. Karácsony előtt 5 héttel készítik és nagyon hosszú ideig eláll.

A magyar ízlésnek talán furcsa lehet, de ezt az édes, minden finomságot felvonultató pudingot Angliában nemcsak édességként, hanem húsételek és sós főételek mellé is gyakran tálalják karácsonykor.

Ha szereted az édes-sós ízek kombinációját, akkor ne csupán desszertként gondolj a karácsonyi pudingra, hanem kínáld köretként a szaftos malacsült vagy kacsacomb mellé.

Hozzávalók:

-20 dkg mazsola (régi nyelven ez is plum)
-20 dkg aszalt szilva
-10 dkg aszalt ribizli - ha nincs, aszalt vörösáfonyával is nagyon finom
-1 kisebb alma meghámozva, kimagozva, durvára reszelve
-10 dkg durvára vágott mandula
-10 dkg szobahőmérsékletű vaj (eredetileg faggyú)
-20 dkg barna cukor
-5 dkg liszt
-10 dkg zsemlemorzsa
-2 tojás
-1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
-1 teáskanál fahéj
-1 csipet só
-1-1 narancs és citrom héja lereszelve
-1 narancs leve
-0,5 dl brandy - ha nincs, nagyon finom rummal vagy sherryvel is
-zsírpapír a sütőforma aljára és tetejére
-vaj a kikenéshez
-madzag vagy cérna a zsírpapír lekötéséhez
-alufólia a tál tetejére

Elkészítési idő: hat óra.
A recept egy 1,2 literes tál vagy kuglófforma megtöltéséhez tökéletes. Érdemes az ünnepek előtt akár egy hónappal is elkészítened, hiszen hosszú ideig eláll, sőt, kifejezetten jót tesz a pudingnak az érlelés, ráadásul karácsonykor már nem kell a sütéssel bajlódnod, hiszen munkaigényes, igaz, annál finomabb édesség. Fontos, hogy hűvös, száraz helyen tárold karácsonyig, tálalás előtt pedig két órán keresztül gőz felett melegítsd fel a pudingot.

Így készítsd el a karácsonyi pudingot

1. Zsírpapírból vágj ki egy kör alakot, amit szépen a tál - vagy kuglófforma - aljára illeszthetsz, majd vajazd ki a tálat, a zsírpapírral együtt. (Régen vászonba kötötték.)

2. Keverd alaposan el kézi mixerrel - vagy habverővel - a cukrot és a vajat. Ha már szép egyenletes, sima, nem roszog a cukor, akkor add hozzá folyamatos kevergetés mellett a lisztet, a fűszereket és a tojásokat is. Ha egyenletesen elkeverted, utána add hozzá a többi hozzávalót - a keverék akkor kész, ha lágy, morzsás állagú.

3. Ezután tedd a masszát a tálba, majd a tetejére vágj egy nagyobb kört, fedd le vele a tál tetejét úgy, hogy a madzaggal kívülről kényelmesen lekösd a papírt. Fedd le a tálat a papírral, erre tegyél alufóliát, és kívülről kösd át, hogy stabilan a tetején maradjon a zsírpapír, rajta pedig az alufólia. Érdemes ezután még két szál madzagot úgy összekötni, mint csomagoláskor a szalagot: a tetején megfogva a madzagot megtartja a tálat, így könnyebb dolgozni vele.

4. Helyezd a tálat a gőzölőedénybe - egy nagyobb fazék is megteszi, amibe szépen beleteheted a tálat -, és lassú tűzön, csendesen forró víz felett gőzöld hat órán keresztül. Fontos, hogy lefedd a gőzölés alatt, valamint, hogy a nagyobb lábasban nagyjából mindig félig legyen a csendesen lobogó víz. Félóránként érdemes ellenőrizni, hogy mennyi víz főtt el, és vízforralóból pótolni kell az elpárolgott részt.

5. Hat óra elteltével a puding elkészült, vedd ki a vízfürdőből, és hagyd a tálban kihűlni. Ezután távolítsd el a zsírpapírt és alufóliát, borítsd ki egy vágódeszkára, vedd le az aljára ragadt zsírpapírt.

6. Ha kihűlt, tedd tiszta textilruhába, majd helyezd hűvös, száraz helyre.

7. A tálalás napján a fent leírt módon gőzöld két órán keresztül, majd fordítsd a tálra, és várj tíz percet, mielőtt leemeled róla a tálat, így ugyanis szépen lecsúszik róla a tál.