December 15. csütörtök

vissza

Töltött káposzta – kuglóf ruhában (agraroldal.hu)



Más a dizájn, de az ízek ugyanazok, lényegében elkészítjük a saját jól bevált töltelékünket, ki hogy szereti a káposztában a gombócot. Természetesen ez alapján a recept alapján is meg lehet csinálni, de ez pont az az étel, hogy ahány ház, annyi szokás!

Hozzávalók:

A töltelékhez:
1 kg darált sertéscomb

őrölt feketebors
pirospaprika
3-4 gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
30-40 dkg rizs

Valamint:
1 közepes fej savanyú káposzta
füstölt bordaszél (vagy egyéb füstölt husi, ki mit szokott beletenni, ha tesz)
kevés olaj vagy zsír
2-3 evőkanál liszt
pirospaprika
2 evőkanál tejföl

Elkészítés:

Megmossuk a rizst, hozzáadjuk a töltelék összes hozzávalóját. Óvatos mozdulatokkal összegyúrjuk. A káposztát ízlés szerint kimossuk, majd a lefejtett levelekbe göngyöljük a tölteléket. A megmaradt káposztaleveleket feldaraboljuk (ha ezt a kuglófosat csináljuk, akkor hagyjunk a végére is, amivel “bevonjuk”!), és a lábas aljára halmozzuk, a megmosott füstölt bordaszéllel együtt. Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 2-3 nagyobb káposztalevéllel betakarjuk, és felfőzzük.

Kb. 30-35 perc alatt fő meg (ez a hústól is függ). Ha megfőtt, rántást készítünk: kevés olajat hevítünk, 2-3 evőkanál lisztet pirítunk benne, majd a tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele, hogy szép színe legyen, majd 2 evőkanál tejfölt is belekeverünk. A káposzta levéből annyit teszünk hozzá, hogy kb. egyforma meleg legyen (hőkiegyenlítés), rászűrjük a káposztára, és ha felforrt, el is zárhatjuk.