December 14. szerda

vissza

Luca macskája (Lussekatt) svéd adventi sütemény (mindmegette.hu)



Egy napig még időzzünk Luca napjánál. Svédországban ezt a süteményt csak ilyenkor készítik és egészen új év elejéig fogyasztják.

Hozzávalók:

5 dkg élesztő
5 dl tej
10 dkg cukor
10 dkg margarin
1 kg liszt

sáfrány
25 dkg kesella (mascarpone vagy túró)
mazsola
A tetejére: tojás

Elkészítés:

5 dekagramm élesztőt 5 deciliter meleg, cukros tejben felfuttatunk. Ehhez még 10 deka cukrot és 10 dekagramm olvasztott margarint keverünk, és sóval, sáfránnyal fűszerezzük. Körülbelül 1 kiló liszthez adjuk, és 25 dkg kesellával elkeverjük. Mivel ez a hozzávaló hazánkban kevés helyen kapható, így negyed kiló mascarponét vagy túrót teszünk helyette a tésztába. Langyos helyen mintegy 3/4 óráig kelesztjük, majd ujjnyi vastag, 15-20 cm-es nudlikat sodrunk belőle, amelyeket nyolcas formában feltekerünk. A két kunkor közepébe egy-egy szem mazsolát nyomunk. A tetejüket tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon fél óráig sütjük.

Jó étvágyat! Smaklig maltid!