December 13. kedd

vissza

Luca napi pogácsa (hvg.hu)



Luca napjára okvetlen szerezzünk be nagyobb mennyiségű fokhagymát, amivel a boszorkányjárás idején távol tarthatjuk magunktól a rontást és a rontó szellemeket.
Luca napja kifejezetten dolog-kerülő nap. December 13-án még tüzet gyújtani is tilos, úgyhogy, ha megúszta az illető baj nélkül, akkor éjfél után már süthet is pogácsát, legalább 12 darabot, és dugdoshat bele jósló cédulákat a jövendő 12 hónapra nézve.

Hozzávalók:

30 dkg burgonya,
4 dkg élesztő,
8 dkg liszt,
15 dkg margarin,
1 tojás + tojássárgája a kenéshez,
pici só,
kevés cukros tej az élesztő felfuttatásához.

Elkészítés:

A meghámozott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük - a főzőlevéből a gyúráshoz keveset megtartunk -, áttörjük.
Egy tálba tesszük, és hozzáadjuk a lisztet, eldolgozzuk benne a margarint, a tojást, a felfuttatott élesztőt. A krumpli főzőlevével jó tömör, nyújtható tésztává összedolgozzuk. Ha túl keménynek találjuk, ami nem akar engedelmeskedni a sodrófának, kevés tejjel lazíthatjuk.
Keleszteni, dagasztani nem kell, csak lisztezett deszkán centi vastagra kinyújtani, áthajtani, még egyszer kinyújtani. Itt jár neki is, meg nekünk is egy szűk órányi pihenés, aztán ismét nyújtás, és szúrhatjuk is ki a pogácsaszaggatóval a tésztát. A pogácsák tetejét a késfokával berácsozzuk ( nem kötelező, nem sértődnek meg, ha simák maradnak) megkenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben 200 fokon aranysárgára sütjük.