December 11. vasárnap

vissza

Gajar kaju raita – Sárgarépa, kesudió és datolya joghurtmártásban, Gábortól

Hozzávalók:

5 dl joghurt,
3 közepes répa (kb. 25 dkg),
6 datolya vagy 2 ek mazsola,
3 ek pirított kesudió vagy héjatlan mandula,
1 kk reszelt citromhéj ill. narancshéj,
2 ek friss, szűrt narancslé,
2 ek cukor,
1/4 kk durvára tört kardamom

Egy szűrőt három réteg gézzel vagy finom muszlinnal kibélelünk, beleöntjük a joghurtot, négy sarkát összefogjuk, és rákötjük egy hosszúnyelű fakanál nyelére. A fakanalat keresztülvetjük egy magas fazék száján, hogy kicsöpöghessen a savó a joghurtból. 2-3 órán át ily módon sűrítjük a joghurtot. Ezután krémesre keverjük.
A répát megtisztítjuk, majd a reszelő durva fokán lereszeljük.
Kinyomkodjuk belőle a felesleges levet. A datolyát kimagozzuk és vékony karikákra vágjuk. Amennyiben mazsolát használunk, azt megmossuk, 10 percre forró vízbe áztatjuk, majd leöblítjük és szárazra töröljük. Az összes hozzávalót a joghurthoz adjuk, jól elkeverjük. Alaposan behűtve tálaljuk.